Składniki
-
Składniki
-
2 szt Korzeń chrzanu
-
1 łyżka Cukier
-
1/3 łyżeczki Sól
-
4 łyżki Ocet z jabłek
-
1/2 szklanki Śmietana kremówka 36%
-
1 łyżka Cukier puder
-
1 łyżka Rodzynki
-
1 cała Skórka cytrynowa
-
1 łyżka Posiekane migdały
Opis
Sos idealny na świąteczny stół, doskonały też jako dodatek do wielu dań.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosuKorzeń chrzanu strugamy i ucieramy na drobnej tarce - wprost do miseczki z wodą, do której wlewamy łyżkę octu. Dodajemy cukier i sól, wlewamy pół szklanki wrzącej wody. Odcedzamy. Ocet jabłkowy (lub winny jasny) mieszamy z filiżanką wrzącej wody, cukrem pudrem i mieszamy z chrzanem. Tak przygotowany chrzan wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem na stół mieszamy chrzan z ubitą śmietanką (można jeszcze dodać podczas ubijania łyżeczkę cukru pudru, chrzan będzie łagodniejszy), namoczonymi w gorącej wodzie rodzynkami i skórką z otartej cytryny. Posypujemy siekanymi migdałami i układamy w szklanym pucharku lub małej salaterce. |