Składniki
-
Składniki
-
250 ml Bulion warzywny
-
200 ml Mleko 3,2 %
-
2 łyżki Masło
-
1 i 1/2 łyżki Mąka pszenna
-
2 łyżki Chrzan tarty
-
szczypta Cukier
-
do smaku Biały pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosuW rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć rózgi kuchennej. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, chrzan i mleko. Sos powinien być gładki, kremowy, o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku przyprawami. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H. |