Składniki
-
20 ml Sos sojowy
-
100 g Cukier brązowymożna zastąpić 2 łyżkami miodu
-
60 ml Woda
-
50 ml Mirinumożna zastąpić sake. Jeśli nie macie tego składnika, użyjcie wina białego
-
1/4 łyżeczki Imbir mielony
-
1/2 łyżeczki Mielony czosnek
-
1 łyżka Ocet ryżowy
-
1 łyżka Mąka kukurydzianapłaska
Opis
Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza – błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości imbiru sos Teriyaki nadaje potrawom niepowtarzalną świeżość, a dodatek sosu sojowego orientalnego charakteru. Teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą do pieczonych mięs, ryb, a także wszelkiego rodzaju potraw z grilla. To także wyśmienity dodatek do warzyw pieczonych, smażonych oraz grillowanych. Wystarczy połączyć go z odrobiną miodu, sokiem z cytryny, łyżeczką goździków oraz szczyptą imbiru, a otrzymamy oryginalną marynatę do mięsa która nada naszym potrawom ciekawy, niezapomniany smak i kolor.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie i zastosowanie:Do wody dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Do rondelka wlewamy wodę z mąką, dodajemy sos sojowy, mirin, ocet ryżowy, cukier i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilę, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu przelewamy do butelki. Sos przechowujemy w lodówce do kilku tygodni. |