Składniki
-
1 sztuka Udko z kurczaka
-
Przyprawa do drobiu
-
1 sztuka Cebula
-
1 sztuka Marchew
-
1 sztuka Korzeń pietruszki
-
1 sztuka Por
-
2 ząbki Czosnek
-
1 sztuka Liść laurowy
-
kilka ziarenek Ziele angielskie
-
200 g Ser topiony śmietankowy
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Pania Agnieszkę Ewę W. Sos warzywno – serowy idealny do mięsa z drobiu. Szybki do przygotowania i wyjątkowo smaczny.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Udka kurczaka myjemy i nacieramy przyprawą do drobiu. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Marchew, pietruszkę, biała część pora oraz czosnek siekamy w kostkę i dodajemy do kurczaka. Wsypujemy pokruszony liść laurowy, oraz ziele angielskie. Wszystkie składniki zalewamy wodą tak by mięso było przykryte i dusimy aż zmięknie. Wyciągamy mięso, warzywa przecieramy przez sito lub miksujemy blenderem. Redukujemy sos na dużym ogniu, gdy zgęstnieje dodajemy serek topiony o smaku śmietankowym, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. |