Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
300g Mąka pszenna
-
175g Masłozimne
-
4 łyżki Wodazimna
-
Składniki na nadzienie:
-
8-10 szt Jabłko Antonówkaśrednie
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
100g Cukiermożna zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są bardzo kwaśne
-
1 łyżka Mąka kukurydziana
-
1 łyżeczka Cynamon
-
15g Masło
-
Dodatkowo:
-
60 ml Mleko 3,2 %
Opis
Nie wiem jak to się stało, że ten przepis jeszcze nie trafił na mojego bloga. Robiłam go już kilkakrotnie jeszcze mieszkając w Polsce. Za każdym razem jest genialne, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Delikatne, kruche ciasto, po brzegi wypełnione jabłkami, cudownie pachnące cynamonem. Najlepsze jak dla mnie ciasto z jabłkami, które u nas w domu jest coroczną inauguracją jesieni.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, sól i wodę. Szybko zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez pół godziny. Tortownicę o wymiarach 23 cm smarujemy masłem. 2/3 ciasta wałkujemy na cienki blat. Krążek ciasta powinien być większy od dna tortownicy o 5-6 cm. Ciasto delikatnie nawijamy na wałek, przekładamy do formy i lekko dociskamy do boków. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:abłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cynamon, mąkę kukurydzianą i cukier mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy jabłka i dokładnie mieszamy, aby jabłka pokryły się mieszanką. Paj wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 45 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoty kolor. W połowie czasu pieczenia możemy przykryć ciasto, aby za bardzo się nie zrumieniło. Uwaga! |