Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
250 g Mąka
-
1/8 l Woda
-
1 szt Jajko
-
2 łyżki Masłostopione
-
szczypta Sól
-
10 kropli Ocet jabłkowy
-
Dodatkowo:
-
100 g Tarta bułka
-
150 g Masło
-
Składniki na jabłkowe nadzienie:
-
1.5 kg Jabłkokwaśne
-
50 g Rodzynki
-
50 g Orzechyposiekane
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
szczypta Kardamon
-
3 łyżki Cukier
Opis
Najbardziej popularny deser na świecie. Chrupiące ciasto i lekko kwaśne nadzienie z bakaliami. Polecamy ten przepis na Strudel jabłkowy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Wymieszaj ciepłą wodę z masłem i szczyptą soli. Wystudź. Przesiej mąkę przez sito na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij roztrzepane widelcem jajko, wlej wodę z masłem, ocet i zagniataj starannie elastyczne, miękkie ciasto. To trwa około 10 minut. Ciasto powinno być nieco wolniejsze niż na pierogi. Zlep ciasto w kulę, wybijaj przez kilka minut wałkiem (procedura jak przy faworkach). Posmaruj ciasto niewielką ilością masła, połóż na desce oprószonej mąką i przykryj podgrzanym (koniecznie!) głębokim talerzem. Niech odpoczywa przez 30 minut. Teraz słynna operacja rozciągania. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Przykryj stół serwetką i posyp ją lekko mąką. Pod serwetkę włóż odwrócony do góry dnem głęboki talerz. Połóż na nim ciasto i rozciągaj - zaczynając od środka - na wszystkie strony. Ciasto jest miękkie, luźne, więc łatwo poddaje się tym zabiegom. Kiedy przez ciasto zaczyna prześwitywać obrus, odetnij nożyczkami grubsze brzegi i wyjmij delikatnie talerz. Z 250 gram mąki powinna powstać płachta jak koło od roweru. Roztop w rondelku masło, posmaruj nim ciasto, posyp tartą bułką i kładź nadzienie. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia:Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj cukier z cynamonem i zmielonym kardamonem (lub goździkami). Kładź na rozgniecionym cieście warstwę jabłek - zachowując dwu centymetrowy wolny brzeg. Posyp cukrem i bakaliami (szczególnie wykwintny strudel "lubi" rodzynki namoczone w rumie lub brandy). Zawijaj ciasto dość ściśle, złap końce, by podczas pieczenia nie wypływał jabłkowy sok. Posmaruj masłem blachę (największą jaka mieści się do piekarnika), ułóż strudel - najlepiej po przekątnej, a jeśli się nie mieści daj mu kształt księżyca lub podkowy. Posmaruj masłem, lub jajkiem - będzie bardziej rumiany i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 35 minut. Podawaj posypany grubą warstwą cukru pudru. |