1 0
Strudel Jabłkowy

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto:
250 g Mąka
1/8 l Woda
1 szt Jajko
2 łyżki Masło stopione
szczypta Sól
10 kropli Ocet jabłkowy
Dodatkowo:
100 g Tarta bułka
150 g Masło
Składniki na jabłkowe nadzienie:
1.5 kg Jabłko kwaśne
50 g Rodzynki
50 g Orzechy posiekane
1/2 łyżeczki Cynamon
szczypta Kardamon
3 łyżki Cukier

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Strudel Jabłkowy

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • Dodatkowo:

  • Składniki na jabłkowe nadzienie:

Opis

Udostępnij

Najbardziej popularny deser na świecie. Chrupiące ciasto i lekko kwaśne nadzienie z bakaliami. Polecamy ten przepis na Strudel jabłkowy.

(Visited 399 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta:

Wymieszaj ciepłą wodę z masłem i szczyptą soli. Wystudź. Przesiej mąkę przez sito na stolnicę. Zrób wgłębienie. Wbij roztrzepane widelcem jajko, wlej wodę z masłem, ocet i zagniataj starannie elastyczne, miękkie ciasto. To trwa około 10 minut. Ciasto powinno być nieco wolniejsze niż na pierogi. Zlep ciasto w kulę, wybijaj przez kilka minut wałkiem (procedura jak przy faworkach). Posmaruj ciasto niewielką ilością masła, połóż na desce oprószonej mąką i przykryj podgrzanym (koniecznie!) głębokim talerzem. Niech odpoczywa przez 30 minut.

Teraz słynna operacja rozciągania. Rozwałkuj ciasto tak cienko, jak to możliwe. Przykryj stół serwetką i posyp ją lekko mąką. Pod serwetkę włóż odwrócony do góry dnem głęboki talerz. Połóż na nim ciasto i rozciągaj - zaczynając od środka - na wszystkie strony. Ciasto jest miękkie, luźne, więc łatwo poddaje się tym zabiegom. Kiedy przez ciasto zaczyna prześwitywać obrus, odetnij nożyczkami grubsze brzegi i wyjmij delikatnie talerz. Z 250 gram mąki powinna powstać płachta jak koło od roweru.

Roztop w rondelku masło, posmaruj nim ciasto, posyp tartą bułką i kładź nadzienie.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia:

Obierz jabłka i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj cukier z cynamonem i zmielonym kardamonem (lub goździkami). Kładź na rozgniecionym cieście warstwę jabłek - zachowując dwu centymetrowy wolny brzeg. Posyp cukrem i bakaliami (szczególnie wykwintny strudel "lubi" rodzynki namoczone w rumie lub brandy). Zawijaj ciasto dość ściśle, złap końce, by podczas pieczenia nie wypływał jabłkowy sok. Posmaruj masłem blachę (największą jaka mieści się do piekarnika), ułóż strudel - najlepiej po przekątnej, a jeśli się nie mieści daj mu kształt księżyca lub podkowy. Posmaruj masłem, lub jajkiem - będzie bardziej rumiany i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 35 minut. Podawaj posypany grubą warstwą cukru pudru.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Risotto z jabłkami
następny
Malinowe muffinki
poprzedni
Risotto z jabłkami
następny
Malinowe muffinki
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here