Składniki
-
350 g Mąka pszenna
-
130 g Cukier
-
100 g Masłorozpuszczone
-
100 g Miód
-
1 łyżka Przyprawa do piernika
-
1 łyżka Ciemne kakao
-
1 łyżeczka Soda oczyszczona
-
Składniki na lukier:
-
1 sztuka Białko
-
1 szklanka Cukier puder
-
1 łyżka Sok z cytryny
Opis
Pierniczki to tradycja związana ze świętami Bożego Narodzenia, głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Już sam zapach podczas pieczenia wprowadza nas w świąteczny nastrój. Ich wypiekanie to przede wszystkim wielka frajda dla dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych — po ludziki w świątecznym przebraniu. Ten przepis jest o tyle dobry, że nie wymaga pieczenia ich kilka tygodni przed świętami. Ale zdecydowanie są najlepsze, kiedy poleżą przynajmniej dwa tygodnie, dlatego polecam je przygotować trochę wcześniej.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta na świąteczne pierniczki:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy foremki wycinamy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Początkowo pierniczki są dość twarde, ale po jakimś czasie zmiękną. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie lukru:Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Ilość cukru zależy od wielkości jajka. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Lukier w czasie pracy może zgęstnieć. Wtedy należy dodać odrobiną wody lub soku z cytryny. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. |