Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
1 szklanka Mąka pszenna
-
1/2 szklanki Mąka ziemniaczana
-
1 szt Jajko
-
3 szt Żółtko
-
1 paczka Cukier waniliowy
-
150 g Masło
-
Składniki na nadzienie:
-
5 szt Jabłkaduże
-
6 łyżek Marmolada jabłkowa
-
1/2 szt Cytryna
-
1 łyżka Cukier
-
2 łyżki Masło
-
szczypta Kardamon
Opis
Szybki i dobry jabłecznik, cudowny na gorąco z lodami i bitą śmietaną. Na zimno idealny do herbaty. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wsyp do miski przesianą przez sito mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Dodaj utarte na tarce z dużymi oczkami schłodzone masło, wlej ubite widelcem jajko i żółtka. Uciera ciasto dużym widelcem a gdy powstaną grudki, przenieś na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieć miękkie ciasto. Włóż na 30 minut do lodówki. Obierz jabłka, pokrój w plasterki. Natychmiast skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Posyp zmielonym kardamonem, skórką otartą z cytryny i cukrem. Odstaw. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 centymetra. Wylep nim okrągłą formę o średnicy około 26 cm, uformuj podwyższony brzeg. Podpiecz na złoty kolor w temperaturze 190 stopni. Odstaw niech wystygnie. Sklaruj w rondelku masło. Rozsmaruj na cieście marmoladę jabłkowo - cytrynową, ułóż plasterki jabłek, posmaruj masłem i wstaw jabłecznik na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Możesz podawać ciepły, ale na zimno będzie znakomitym dodatkiem do herbaty. |