Składniki
-
Składniki
-
1,5 kg Surowa szynka wieprzowa
-
20 g Wędzony boczek
-
5 szt Goździk
-
1/2 łyżeczki Cynamon
-
5 szt Liść laurowy
-
10 ziaren Jałowiec
-
1 szt Cytryna
-
4 ząbki Czosnek
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
odrobina Olej słonecznikowy
Opis
Domowa pieczona szynka, idealna na zimno jako wędlina na kanapki.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Marynowanie szynkiUtrzyj w miseczce pastę ze zmiażdżonego czosnku, łyżeczki soli, utłuczonych goździków, zmielonego cynamonu, 3 łyżek soku z cytryny, pieprzu i skórki otartej z cytryny. Natrzyj pastą ładnie przycięty kawałek szynki wieprzowej. Odstaw w chłodne miejsce na 3 -4 godziny. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie szynkiLekko zmrożony boczek pokrój w cienkie płaty, obwiń nim szynkę, a potem zasznuruj. Posyp tymiankiem, obłóż liśćmi laurowymi i włóż do brytfanny. Wsyp jeszcze resztę ziaren jałowca. Podlej olejem (filiżanka, niech szynka nie przywiera do dna) i piecz w temperaturze 180 stopni około półtorej godziny. Gdy boczek się przyrumieni, wlej filiżankę gorącej wody i od czasu do czasu podlewaj szynkę sosem z dna brytfanki. Gdy wystygnie jest idealna jako wędlina na kanapki. |