Składniki
-
450 g Makaron Tagliatelle
-
400 g Śmietana 12%
-
300 g Tuńczyk w kawałkach w oleju
-
300 g Pieczarki
-
2 szt Cebulaśrednia
-
1/2 łyżeczki Pieprz cytrynowy
-
1/2 łyżeczki Biały pieprz
-
do smaku Sól morska
-
Dodatkowo:
-
2 łyżki Natka pietruszki
Opis
Potrawa ta łączy w sobie kilka zalet: jest bardzo prosta – nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, szybka w przygotowaniu – składa się zaledwie z kilku prostych składników, a przygotowanie jej zajmuje zaledwie 20 minut. Danie jest bardzo pożywne i smaczne. Pieprz cytrynowy subtelnie podkreśla smak ryby i doskonale komponuje się całością. Danie z pewnością sprawdzi się na piątkowy, bezmięsny obiad.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z tuńczyka. Wrzucamy cebulę i podsmażamy na średnim ogniu około 2 minut. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy tuńczyka i delikatnie mieszając krótko podsmażamy. Na koniec dodajemy śmietanę i wszystkie przyprawy. Gotujemy wszystko razem około 2 minut. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Najlepiej jeśli makaron ugotujemy al'dente. Makaron przekładamy do sosu i mieszamy dokładnie, aby sos całkowicie pokrył makaron. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. |