Składniki
-
1 szklanka Kasza jaglanasucha
-
1 szt Jajko
-
2-3 łyżki Mąka
-
Składniki na masę szpinakową:
-
1 paczka Szpinak mrożony
-
6-7 szt Suszony pomidor z oleju
-
1 szt Pomidorduży
-
1 paczka Ser Feta
-
1 szt Jajko
-
1 pęczek Szczypiorek
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Jedna z pyszniejszych i zdrowszych tart. Przepis przesłany przez naszą czytelniczkę Agnieszkę Z. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Kasze należy zmielić w młynku do kawy ( lub ugotować normalną i zblenderować na krem, zalać dwiema szklankami wrzącej wody i ewentualnie dolewać wodę jeszcze podczas gotowania. Gotować około 15 minut, uważając by kasza się nie przypaliła. Dodać jajko lub siemię. Wymieszać z mąką. Wyłożyć na blaszkę do tarty, wyłożoną papierem do pieczenia. Szpinak dusimy z czosnkiem. Dodajemy pomidory, fetę lub tofu, jajko, szczypiorek i przyprawy. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto z kaszy jaglanej. Pokroić pomidora i udekorować nim wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się za szybko przypalać należy przykryć folią aluminiową. |