Składniki
-
Składniki na ciasto kruche:
-
250 g Mąka pszenna
-
85 g Cukier puder
-
125 g Masło
-
2 szt Żółtko
-
Składniki na nadzienie:
-
60 g Mak
-
4 łyżki Mlekogorące
-
4 szt Jajko
-
2-4 łyżki Cukier
-
150 ml Kwaśna śmietana 12%
-
1 szt Sok z cytryny
-
1 szt Skórka cytrynowa
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
Składniki na polewę:
-
80 g Czekolada gorzka
-
1 łyżka Masło
-
2 łyżki Mleko
Opis
Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta kruchego:Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia makowego:Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta. |
4
Zakończ etap
|
Moje rady:Moje rady: |