0 0
Tarta makowa

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na ciasto kruche:
250 g Mąka pszenna
85 g Cukier puder
125 g Masło
2 szt Żółtko
Składniki na nadzienie:
60 g Mak
4 łyżki Mleko gorące
4 szt Jajko
2-4 łyżki Cukier
150 ml Kwaśna śmietana 12%
1 szt Sok z cytryny
1 szt Skórka cytrynowa
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
Składniki na polewę:
80 g Czekolada gorzka
1 łyżka Masło
2 łyżki Mleko

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Tarta makowa

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki na ciasto kruche:

  • Składniki na nadzienie:

  • Składniki na polewę:

Opis

Udostępnij

Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.

(Visited 91 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ciasta kruchego:

Do mąki dodajemy cukier i posiekane masło. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby ciasto się schłodziło. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg większy niż forma, przekładamy do foremki i dokładnie wylepiamy nim form.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aby spód był delikatnie rumiany.

2
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia makowego:

Mak mieszamy z gorącym mlekiem i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę. Dodajemy startą skórkę, sok z cytryny i kwaśną śmietanę. Do masy jajecznej dodajemy mak i mieszamy. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Masa będzie dość płynna, ale podczas pieczenia się zetnie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy przez 25-30 minut. Wyjmujemy tartę z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia najlepiej na kilka godzin.

3
Zakończ etap

Przygotowanie polewy:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową polewą ozdabiamy wierzch ciasta.

4
Zakończ etap

Moje rady:

Moje rady:
- skórkę cytrynową można zastąpić skórką z pomarańczy, lub dodać kandyzowaną skórkę.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Rosół orientalny
następny
Ryba po grecku
poprzedni
Rosół orientalny
następny
Ryba po grecku

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here