Składniki
-
375 g Ciasto francuskie
-
2 szt Zielona cukinia
-
250 g Ricotta
-
3 łyżki Ser Grana Padano
-
1 szt Jajkoduże
-
2 łyżki Świeża bazyliaposiekana
-
Dodatkowo:
-
2 łyżki Orzechy piniowe
Opis
Uwielbiam ciasto francuskie, daje tyle możliwości. Zawsze warto mieć w lodówce opakowanie ciasta francuskiego, bo przy odrobinie wyobraźni łatwo i szybko można zamienić je w elegancką przekąskę, a nawet danie główne – na słodko lub z wytrawną nutą. Tarta z cukinią jest fantastyczna – z delikatnym, kruchym spodem i kremowym nadzieniem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. |