Składniki
-
50 g Filety z karpia
-
50 g Morele, rodzynki, daktylenamoczone w winiaku
-
25 g Orzechy włoskie
-
25 g Orzechy pistacjowe
-
100 ml Śmietana kremówka 36%
-
2 sztuki Jajko
-
100 g Tarta bułkanamoczona w mleku
-
100 g Cebulapodsmażona
-
Sól
-
Biały pieprz
-
Składniki do przygotowania ćwikły:
-
400 g Czerwone burakigotowane
-
100 g Chrzan tarty
-
1 sztuka Sok z cytryny
-
Sól
-
Biały pieprz
-
Kminek
-
Cukier
Opis
Proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Wypróbuj przepis na terrine z karpia z bakaliami i ćwikłą i zaskocz swoich bliskich. Smacznego!
(Visited 148 times, 1 visits today)
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Z filetów z karpia wycinamy mięso tak, aby pozostała cała skóra. Skórę wkładamy do foremki, a mięso z karpia mielimy przez maszynkę, dodając białą bułkę, lekko podsmażoną cebulkę, śmietankę, białko, namoczone bakalie, orzechy włoskie i pistacjowe. Doprawiamy do smaku. Całą masę wkładamy do formy i przez około 1 godzinę gotujemy w kąpieli wodnej, wstawiając brytfankę z wodą do piekarnika. Wystudzone terrine z karpia kroimy w dowolny sposób z ćwikłą. |