Składniki
-
Składniki na biszkopt duży:
-
7 szt Jajko
-
127 g Mąka tortowa
-
203 g Cukier
-
45 g Mąka ziemniaczana
-
szczypta Sól
-
Składniki na biszkopt mały:
-
5 szt Jajko
-
160 g Cukier
-
100 g Mąka tortowa
-
35 g Mąka ziemniaczana
-
szczypta Sól
-
Krem z białej czekolady:
-
600 g Biała czekolada
-
750 ml Śmietana kremówka 36%
-
Frużelina truskawkowa:
-
700 g Truskawki
-
3 i 1/2 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
135 g Cukier
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
-
Nasączenie:
-
250 ml Zaparzona herbata
-
1 łyżka Cukier
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
Wykończenie:
-
1200 g Masa cukrowa biała
-
750 g Masa cukrowa czerwona
-
250 g Masa cukrowa czarna
-
Klej spożywczy
Opis
Sam zwyczaj świętowania urodzin pochodzi ze starożytnego Rzymu.Tort to ciasto, które jest symbolem uroczystości urodzinowych w kulturze europejskiej. W naszej rodzinie zawsze hucznie obchodzimy każde urodziny. W tym jakże ważnym dniu nie może zabraknąć tortu – takiego domowego, z pysznymi kremami i uroczą dekoracją. Ten tort miałam zaszczyt zrobić dla najmłodszej osóbki w naszej rodzinie. Delikatny i puszysty biszkopt, przełożony krem z białej czekolady, który idealnie uzupełniała truskawkowa frużelina. Tort smakował wyśmienicie i zrobił duże wrażenie na solenizantce.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu dużego:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu małego:Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. |
3
Zakończ etap
|
Krem z białej czekolady:Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. |
4
Zakończ etap
|
Frużelina truskawkowa:Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do nich cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje. |
5
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wszystkie składniki nasączenia mieszamy ze sobą. Biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy. Najpierw wykładamy krem z białej czekolady, na krem frużelinę truskawkową. Tak postępujemy z każdym blatem dużym i małym. Pozostałym kremem smarujemy wierzch tortu i boki. Teraz pozostaje nam tylko długa zabawa z masą plastyczną. Powodzenia. |