Składniki
-
7 sztuk Jajko
-
127 g Mąka tortowa
-
45 g Mąka ziemniaczana
-
203 g Cukier
-
szczypta Sól
-
Składniki na biszkopt ciemny:
-
7 sztuk Jajko
-
127 g Mąka tortowa
-
45 g Mąka ziemniaczana
-
203 g Cukier
-
2 łyżki Ciemne kakao
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem ferrero rocher:
-
500 g Masło
-
500 g Mascarpone
-
400 g Czekolada gorzka
-
350 g Krem Nutella
-
250 g Orzechy laskowemielone
-
220 g Wafelki orzechowe bez polewy
-
Do nasączenia:
-
350 ml Zaparzona herbatamozna
-
2 łyżeczki Cukier
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
2-3 łyżki Spirytus
-
Dodatkowo:
-
1250 g Masa cukrowa czarna
-
250 g Masa cukrowa pomarańczowa
-
250 g Masa cukrowa żółta
-
Klej spożywczy
Opis
Urodziny to specjalny czas na świętowanie. Jest to pierwszy dzień kolejnych 365 dni podróży. Obchody urodzin to tradycja, którą obserwuje się niemal we wszystkich kulturach świata. Tort stanowi ważny element tej uroczystości, może być również oryginalnym pomysłem na prezent. Ostatnio bardzo popularne stały się torty w stylu angielskim, obłożone w 100% jadalną i bardzo słodką masą cukrową. Głównym jej zadaniem jest jednak sama dekoracja. O wyjątkowości tortów angielskich świadczy przede wszystkim ich pracochłonne przygotowanie. Potrzeba wielu godzin, by je wyprodukować, a co dopiero stworzyć z nich dzieło sztuki. By wyśniona struktura tortu angielskiego była realistycznie udekorowana, należy dopracować każdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu jasnego:Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszkoptu ciemnego:Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i kakao łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu:Wafelki blendujemy na proszek i odstawiamy. Będą nam potrzebne do przełożenia tortu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy. Nie przerywając ucierania dodajemy powoli czekoladę oraz nutellę. Mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nadal miksując dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka mascarpone. Na koniec dodajemy orzechu i mieszamy do połączenia się składników. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie nasączenia i pozostałe kroki:Do zaparzonej herbaty dodajemy cukier, sok z cytryny i spirytus. Mieszamy i odstawiamy na bok. |
5
Zakończ etap
|
Notes:- tort przed podaniem należy przez godzinę przechowywać w temperaturze pokojowej |