Składniki
-
Składniki na ciasto:
-
12 szt Jajko
-
250 g Cukier
-
200 g Orzechy włoskiezmielone
-
100 g Orzechy włoskiesiekanych
-
2 łyżki Mąka
-
2 łyżki Biszkoptydobrze pokruszone
-
1 szt Skórka pomarańczowa
-
Składniki na krem:
-
4 szt Jajko
-
200 g Cukier puder
-
1 filiżanka Śmietana 22%
-
100 g Orzechy włoskiezmielone
-
1 tabliczka Gorzka czekolada
-
1/2 szt Laska wanilii
-
50 ml Brandylub 25 ml spirytusu
-
Składniki do dekorowania:
-
1 tabliczka Gorzka czekolada
-
do posypania Orzechy laskowezmielone
Opis
Kto nie lubi tortów, tort orzechowy to jeden z najsmaczniejszych tortów. Przyozdobi każde przyjęcie a Twoi goście będą zachwyceniu. Przepis wyjątkowo łatwy i szybki do przygotowania. Spróbuj.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Żółtka ucieramy z połową cukru na puszysty kogiel - mogiel. Białka z resztą cukru ubijamy na bardzo sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy - delikatnie mieszając - mąkę przesianą przez sitko, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, orzechy (siekane i mielone), a w końcu pianę. Wlewamy do dużej tortownicy (ok. 28 cm) - wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (tylko dno) i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt nie jest surowy. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kremu:Kiedy biszkopt stygnie, przygotowujemy krem. Ubijamy 4 żółtka z cukrem tak długo, aż zbieleją. Wsypujemy orzechy, wlewamy śmietankę. Przekładamy masę do rondelka o grubym dnie. Dodajemy przeciętą wzdłuż wanilię i stawiamy na małym ogniu. Podgrzewamy, stale mieszając, przez 5 minut. Wyjmujemy wanilię, wlewamy pianę ubitą z 4 białek i szczypty soli. Zagotowujemy masę (podniesie się w rondelku, a na powierzchni pojawią się bąbelki) i szybko zdejmujemy z ognia. Mieszamy kilka razy, aż wystygnie. Roztapiamy w małym rondelku czekoladę. Studzimy. Masło ucieramy wałkiem lub mikserem na puszysty krem, stopniowo dodajemy wystudzoną masę orzechowo - żółtkową i chłodną, ale jeszcze płynna czekoladę. Wlewamy alkohol i tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt przekrojony na trzy części. Trochę kremu zostawiamy do posmarowania boków i wierzchu tortu. Tabliczkę ciemnej czekolady ucieramy na tarce do jarzyn (duże otwory). Czekoladowymi płatkami posypujemy tort dodając dla rozjaśnienia "szron" z utartych miałko orzechów, migdałów lub cukru pudru przesianego przez sitko. |
komentarz Ukryj komentarze
Jaka pojemnosc ma filizanka w tym przepisie?