Składniki
-
Składniki na ciasto
-
16 dag Roztopiona czekolada
-
5.5 dag Cukier
-
16 dag Masło
-
0.5 dag Sól
-
1.5 dag miąszu Laska wanilii
-
7-8 szt Jajko
-
16 dag Mąka
-
20 dag Cukier puder
-
Składniki na polewę
-
15 dag Gęsta marmolada morelowa
-
10 dag Gorzka czekolada
-
3 łyżki Śmietanka
Opis
Smaczny czekoladowy tort Sacher to jeden z najlepszych deserów.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciastaŻółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać stopniowo żółtka, wanilię i sól. Gdy powstanie jasny puszysty kogel - mogel, wlać roztopioną ale chłodną czekoladę i ubijać mikserem przez 3 minuty ( wałkiem ucierać przez 7 minut). Ubić białka z cukrem kryształem na bardzo sztywną pianę i połączyć delikatnie z czekoladową masą. Dodawać przesianą mąkę - partiami - ostrożnie mieszając ciasto metalową rózgą. Przełożyć do okrągłej formy (wysmarowanej masłem i opruszoną mąką) i piec około 1 godzimy w temperaturze 175 - 180 stopni. Ciasto przekroić na pół, przełożyć marmoladą morelową, a całość odlać roztopioną czekoladą ze śmietanką. Można tort przekroić na trzy blaty, jeden posmarować dżemem morelowym, drugi warstwą bitej śmietany ( filiżanka 30% śmietany i 1 łyżka cukru), wierzch oblać roztopioną czekoladą. |