Składniki
-
Składniki na herbatnikowe ciasto:
-
150 g Herbatniki
-
100 g Masło
-
50 g Orzechy laskowe
-
2 łyżki Cukier
-
Składniki na masę serową:
-
750 g Tłusty twaróg
-
125 ml Śmietanka 30%
-
250 g Cukier puder
-
7 szt Żółtko
-
2 szt Jajko
-
200 g Masło
-
50 ml Likier pomarańczowy
-
50 g Rodzynkijasne
-
4 łyżki Kandyzowana skórka pomarańczowadodatkowo
-
3 szt Ugotowanie ziemniakisypkie
-
1/2 paczki Budyń o smaku pomarańczowym
Opis
Tort TAK, Sernik TAK – a co jak by te dwa desery połączyć w Tort serowo – pomarańczowy? Kto chętny na wypróbowanie tego przepisu?
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Wsyp do plastykowego woreczka połamane herbatniki i pokrusz je wałkiem (ale nie tak mocno, by przypominały tartą bułkę). Rozgrzej w rondelku masło, wsyp cukier, orzechy i okruszki herbatników. Smaż przez chwilę, starannie mieszając. Wsyp herbatnikowe ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem i dokładnie dociśnij wypukłą stroną łyżki do dna. Ostaw tortownicę w chłodne miejsce. Włóż twaróg do potrójnie złożonej gazy, zwiąż mocno sznurkiem i wyciśnij całą serwatkę. Przetrzyj twaróg i ziemniaki przez gęste sitko, lub przepuść przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach. Utrzyj na puszystą masę masło z żółtkami, budyniem pomarańczowym i cukrem. Dodaj - po łyżce - twaróg i ucieraj serowy krem przez pół godziny. Jeśli lubisz wsyp do kremu nasączone w likierze rodzynki i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Ubij śmietankę i delikatnie połącz ją z masą serową. Dodaj ubite na sztywną piane, ze szczyptą soli białka. Przełóż masę serową na herbatnikowy spód. Piecz około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Nie wyjmuj sernika z tortownicy do puki nie wystygnie - ma kremową, bardzo delikatną strukturę. Jednak oddziel ostrym nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy. Gdy sernik dobrze wystygnie możesz go udekorować według uznania. |