Składniki
-
Składniki na biszkopt:
-
5 szt Jajko
-
3/4 szklanki Cukier
-
3/4 szklanki Mąka pszenna
-
1/4 szklanki Mączka ziemiaczana
-
szczypta Sól
-
Składniki na krem Toffi:
-
1 litr Śmietana kremówka 36%
-
1 puszka Krem Toffi
-
2 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
Dodatkowo:
-
2 łyżki Mocna kawa rozpuszczalna
-
1/2 szklanki Woda
-
2 łyżeczki Cukier
-
2 łyżeczki Alkoholdowolny
Opis
Idealny tort na różnego rodzaju okazje. Dzięki nucie kawowej nie jest tak bardzo słodki jak zazwyczaj może być tort toffi. Polecamy ten przepis.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie już sztywna partiami dodawać cukier i ubijać dalej do ostatniej porcji cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy powoli wsypywać mąkę i powoli delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Tortownice wyłożyć papierem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170st przez 35-40 minut Śmietanę Ubić na sztywno, stopniowo dodać masę toffi, najlepiej ją lekko podgrzać przestudzić, ale żeby się nie ścięła ponownie, cały czas ubijać dalej śmietanę już z kremem. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wody gorącej, lekko ją przestudzić i wlać cieniutkim strumieniem do masy cały czas ubijając. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i wymieszać, ostudzić, dodać alkohol. Ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą, nałożyć część kremu, przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać, na chwilę wstawić do lodówki. Po wyjęciu dowolnie można ozdobić pozostałym kremem. Najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście schłodzony. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Kamilę O. |