0 0
Tort wiśniowy z Czarnego Lasu

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki na biszkopt
6 szt Jajko
10 dag Cukier
15 dag Mąka
3 dag Ciemne kakao
Składniki do nadzienia wiśniowego
25 dag Wiśnei z esencjonalnego kompotu (bez pestek)
10 ml Kompot wiśniowy
2 dag Mąka kukurydziana
szczypta Cynamon
Składniki na bitą śmietanę
500 ml Śmietana kremówka 36%
5 dag Cukier puder
1 dag Żelatyna w proszku
20 ml Jasne Brandy
Składniki na syrop cukrowy
100 ml Woda
4 dag Cukier puder
50 ml Brandy

Zapisz ten przepis

Musisz się zalogować lub zarejestrować żeby zapisać ten przepis w książce kucharskiej.

Tort wiśniowy z Czarnego Lasu

Kuchnia:
  • 3 godziny
  • Trudny

Składniki

  • Składniki na biszkopt

  • Składniki do nadzienia wiśniowego

  • Składniki na bitą śmietanę

  • Składniki na syrop cukrowy

Opis

Udostępnij

Tort wiśniowy z Czarnego Lasu to wyjątkowy deser na każdą okoliczność.

(Visited 451 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie biszoptu

Oddzielić żółtka od białek, ubić z połową cukru żółtka, a z drugą połową białka. Uzyskane dwie masy połączyć i delikatnie wymieszać. Przesiać razem mąkę i kakao, wymieszać z ubitymi jajkami - bardzo ostrożnie i powoli. Posmarować formę roztopionym masłem i obsypać mąką, a jej nadmiar wytrząsnąć z formy. Włożyć ciasto i piec w temperaturze 175 - 180 stopni, przez 50 - 60 minut.

2
Zakończ etap

Przygotowanie śmietany

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę nasączyć wodą i rozgrzać, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać jeszcze kirsch lub dobrą brandy, wstawić do lodówki.

3
Zakończ etap

Przygotowanie nadzienia wiśniowego

Teraz przygotowujemy nadzienie wiśniowe. Kompot gotować z cynamonem, aż trochę odparuje i zagęścić mąką kukurydzianą - jak kisiel. Wymieszać starannie z wiśniami.

4
Zakończ etap

Przygotowanie tortu

Gotowy biszkopt kroimy poziomo na 3 równe części i nasączamy syropem cukrowo - alkoholowym. Na dolnej części biszkoptu układamy wiśnie i przykrywamy śmietaną, kładziemy nasączony blat biszkoptu i następną warstwę nadzienia. Wstawiamy do lodówki i po godzinie dekorujemy bitą śmietaną, tartą czekoladą oraz wisienkami maraschino lub kandyzowanymi (można już kupić takie wisienki w delikatesach).

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Schab z borowikami
następny
Tort SACHER
poprzedni
Schab z borowikami
następny
Tort SACHER

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here