Składniki
-
Składniki na biszkopt
-
6 szt Jajko
-
10 dag Cukier
-
15 dag Mąka
-
3 dag Ciemne kakao
-
Składniki do nadzienia wiśniowego
-
25 dag Wiśnei z esencjonalnego kompotu (bez pestek)
-
10 ml Kompot wiśniowy
-
2 dag Mąka kukurydziana
-
szczypta Cynamon
-
Składniki na bitą śmietanę
-
500 ml Śmietana kremówka 36%
-
5 dag Cukier puder
-
1 dag Żelatyna w proszku
-
20 ml Jasne Brandy
-
Składniki na syrop cukrowy
-
100 ml Woda
-
4 dag Cukier puder
-
50 ml Brandy
Opis
Tort wiśniowy z Czarnego Lasu to wyjątkowy deser na każdą okoliczność.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie biszoptuOddzielić żółtka od białek, ubić z połową cukru żółtka, a z drugą połową białka. Uzyskane dwie masy połączyć i delikatnie wymieszać. Przesiać razem mąkę i kakao, wymieszać z ubitymi jajkami - bardzo ostrożnie i powoli. Posmarować formę roztopionym masłem i obsypać mąką, a jej nadmiar wytrząsnąć z formy. Włożyć ciasto i piec w temperaturze 175 - 180 stopni, przez 50 - 60 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie śmietanyŚmietanę ubić z cukrem pudrem, żelatynę nasączyć wodą i rozgrzać, następnie wymieszać ze śmietaną. Dodać jeszcze kirsch lub dobrą brandy, wstawić do lodówki. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie nadzienia wiśniowegoTeraz przygotowujemy nadzienie wiśniowe. Kompot gotować z cynamonem, aż trochę odparuje i zagęścić mąką kukurydzianą - jak kisiel. Wymieszać starannie z wiśniami. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie tortuGotowy biszkopt kroimy poziomo na 3 równe części i nasączamy syropem cukrowo - alkoholowym. Na dolnej części biszkoptu układamy wiśnie i przykrywamy śmietaną, kładziemy nasączony blat biszkoptu i następną warstwę nadzienia. Wstawiamy do lodówki i po godzinie dekorujemy bitą śmietaną, tartą czekoladą oraz wisienkami maraschino lub kandyzowanymi (można już kupić takie wisienki w delikatesach). |