Składniki
-
Składniki na placki tortilla:
-
2 szklanki Mąka pszenna
-
160 ml Gorąca woda
-
2 łyżki Olej
-
szczypta Sól
-
Składniki na nadzienie:
-
1 szt Piersi z kurczaka
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Przyprawa do gyrosa
-
1 szt Czerwona papryka
-
1 główka Sałata lodowa
-
1 szt Zielony ogórek długi
-
1/2 puszki Kukurydza konserwowa
-
1 szt Pomidorduży
-
1 szt Cebuladuża
-
Składniki na sos czosnkowy:
-
250 ml Jogurt typu greckiego
-
2 łyżki Majonez
-
3 ząbki Czosnek
-
1 pęczek Koperekposiekany
-
Dodatkowo:
-
do smaku Kieczup
Opis
To jeden z najlepszych i najpopularniejszych przepisów. Placki tortilli można podawać z mięsem, warzywami, owocami. Sposobów na jej przyrządzanie jest wiele. My mamy przepis na ten najpopularniejszy czyli z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie mięsa z kurczaka:Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odkładamy do lodówki na 30 minut. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie placków tortillaDo miski wsypujemy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą, nie musi być wrząca (najlepsza jest w temeraturze 85 stopni). Dodajemy olej i mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką. By składniki się dobrze połączyły zagniatamy ciasto rękoma około 5 minut. Wyrobione ciasto przyktywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut by odpoczeło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i z każdej z nich formujemy kulkę. Rozpłaszczamy dłonią i wałkujemy jak najcieńszy placek o średnicy o 2 centymetry większe niż patelnia. Tortilla skurczy się poczas smażenia. Jeśli jest taka potrzeba można placki przesypać mąką. Smażymy je na gorącej, suchej patelni z powłoką nieprzywierającą. Każdy placek około minuty (30sekund) z jednej i drugiej strony. Na torttili mogą tworzyć się bąble, nie nie należy się tym przejmować. Najważniejsze, żeby nie spuszczać torttili z oka i smażyć ją tylko tyle czasu ile trzeba, jeśli ją przesuszymy będzie pękać i nie da rady jej zawijać. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu czosnkowego:W misce mieszamy majonez z jogurtem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, koperek i dokładnie mieszamy. |
4
Zakończ etap
|
Przygotowanie końcowe:Sałatę drobno szatkujemy. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Ogórek kroimy w cienkie plasterki. Pomidora kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w pół talarki. Na suchej i rozgrzanej patelni podgrzewamy placki tortilli. Na każdym placku układamy garść sałaty, pokrojone warzywa, kawałki kurczaka. Polewamy całość sosem czosnkowym i ketchupem. Zwijamy. |