Składniki
-
700 g Ziemniak
-
2 szt Pomidor malinowyduże
-
2-3 szt Cukinia
-
200 g Ser cheddar
-
Składniki na sos:
-
400 g Mięso mielone wołowe
-
400 g Pomidory krojone w puszcze
-
10 szt Filet anchois w oliwie
-
1 szt Cebuladuża
-
3 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
15-20 szt Zielone oliwki
-
1 łyżka Sos worcestershire
-
2 gałązki Rozmaryn
-
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
-
50 ml Czerwone winowytrawne
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
do smaku Pieprz
-
Beszamel:
-
500 ml Mleko 3,2 %
-
2 łyżki Tarty parmezan
-
70 g Masło
-
60 g Mąka pszenna
-
Gałka muszkatołowa
-
Biały pieprz
-
Sól
Opis
Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają się zapachy wybornych potraw tej kuchni. W mojej kuchni jest zapach wspaniałej, toskańskiej zapiekanki w której znajdziecie mnóstwo smaku i włoskiego słońca.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ziemniaki myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Dobrze jest ziemniaki przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowane ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cukinię i pomidory dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę drobno siekamy a czosnek przeciskamy przez praskę. Otwieramy puszkę z anchois. W garnku rozgrzewamy oliwę dodając również oliwę z anchois. Wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i posiekane filety anchois. Następnie dodajemy posiekane oliwki rozmaryn, sos worcestershire, zioła prowansalskie i wino. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 30-40 minut, aż sos zgęstnieje. Odstawiamy na bok do ostudzenia. |
3
Zakończ etap
|
Beszamel i czynności końcowe:W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Energicznie mieszając dodajemy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia, nie przerywając mieszania. Na sam koniec dodajemy parmezan i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą. |