Składniki
-
400 g Śliwkitwarde
-
250 g Masłoniesolone
-
350 g Mąka pszenna
-
60 g Mąka ziemniaczana
-
170 g Cukier
-
120 ml Mleko
-
50 ml Olej
-
3 szt Jajkoduże
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
Składniki na kruszonkę:
-
80 g Mąka pszenna
-
1 opakowanie Cukier waniliowy
-
50 g Masło
-
4 łyżki Cukier
Opis
Ciasta ucierane są rewelacyjne i smakują doskonale. Jednocześnie są mało wymagające, szybkie i łatwe w przygotowaniu – no i podstawowe, jeżeli chodzi o składniki. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami, których o tej porze roku mamy pod dostatkiem. Tym razem proponuję Wam ciasto ze śliwkami. Delikatne, lekkie i wilgotne ciasto doskonale komponuje się z kwaskowatymi śliwkami.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie kruszonki:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy. |