0 0
Ulubione myszki

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

500 g Mąka
40 g Świeże droźdże
3/4 szklanki Mleko
80 g Cukier
100 g Margaryna do pieczenia
80 g Rodzynki
100 g Kandyzowane owoce ananas, wiśnia, gruszka
3 sztuki Żółtko
1/2 płaskiej łyżeczki Sól
Składniki do dekoracji:
64 połówki Obrane migdały
64 sztuki Rodzynki
1/2 szklanki Cukier puder
32 sztuki Wykałaczki
Margaryna do pieczenia

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ulubione myszki

Kuchnia:
  • Średni

Składniki

  • Składniki do dekoracji:

Opis

Udostępnij

W dzieciństwie smutne potrawy nie mają znaczenia. Dlatego ulubione myszki to przepis na drożdżowe ciasteczka dla małego łakomczuszka.

(Visited 235 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wlać 1/4 szklanki letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki. Oprószyć mąką, nakryć ściereczkę i na 20 minut zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Rodzynki przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć. Kandyzowane owoce bardzo drobno posiekać.

Żółtka rozmieszane z solą i z pozostałym cukrem dodać do mąki. Wlać stopioną i wystudzoną margarynę oraz resztę mleka. Dodać kandyzowane owoce i rodzynki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ciasto i pozostawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

Z ciasta uformować długi wałek i pokroić na 32 kawałki jednakowej wielkości. Formować myszki: w główkę włożyć dwie połówki migdałów jako uszy, a z rodzynek zrobić oczy. Gotowe myszki nakryć i pozostawić na 15 minut na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia.

We frytkownicy lub dużym rondlu rozgrzać margarynę typu Planta i do gorącej wkładać jednorazowo po sześć myszek. Po dwóch minutach smażenia przewrócić myszkę łyżką cedzakową i smażyć następne dwie minuty na złocisty kolor.

Myszki wyjmować na bibułę kuchenną, dokładnie odsączyć. Każdej myszce włożyć wykałaczkę — ogonek.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Drink diamentowy
następny
Pieczona przepiórka
poprzedni
Drink diamentowy
następny
Pieczona przepiórka
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here