Składniki
-
500 g Mąka
-
40 g Świeże droźdże
-
3/4 szklanki Mleko
-
80 g Cukier
-
100 g Margaryna do pieczenia
-
80 g Rodzynki
-
100 g Kandyzowane owoceananas, wiśnia, gruszka
-
3 sztuki Żółtko
-
1/2 płaskiej łyżeczki Sól
-
Składniki do dekoracji:
-
64 połówki Obrane migdały
-
64 sztuki Rodzynki
-
1/2 szklanki Cukier puder
-
32 sztuki Wykałaczki
-
Margaryna do pieczenia
Opis
W dzieciństwie smutne potrawy nie mają znaczenia. Dlatego ulubione myszki to przepis na drożdżowe ciasteczka dla małego łakomczuszka.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wlać 1/4 szklanki letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki. Oprószyć mąką, nakryć ściereczkę i na 20 minut zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rodzynki przebrać, opłukać, dokładnie osuszyć. Kandyzowane owoce bardzo drobno posiekać. Żółtka rozmieszane z solą i z pozostałym cukrem dodać do mąki. Wlać stopioną i wystudzoną margarynę oraz resztę mleka. Dodać kandyzowane owoce i rodzynki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od miski. Przykryć ciasto i pozostawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Z ciasta uformować długi wałek i pokroić na 32 kawałki jednakowej wielkości. Formować myszki: w główkę włożyć dwie połówki migdałów jako uszy, a z rodzynek zrobić oczy. Gotowe myszki nakryć i pozostawić na 15 minut na posypanej mąką stolnicy do wyrośnięcia. We frytkownicy lub dużym rondlu rozgrzać margarynę typu Planta i do gorącej wkładać jednorazowo po sześć myszek. Po dwóch minutach smażenia przewrócić myszkę łyżką cedzakową i smażyć następne dwie minuty na złocisty kolor. Myszki wyjmować na bibułę kuchenną, dokładnie odsączyć. Każdej myszce włożyć wykałaczkę — ogonek. |