Składniki
-
350 g Mąka
-
2 sztuki Jajko
-
2-3 łyżki Oliwa z oliwek
-
pół szklanki Mleko
-
Sól
-
Składniki do przygotowania farszu:
-
450 g Grzyby leśne
-
5 łyżek Śmietana kremówka 36%
-
85 g Kozi twaróg
-
40 g Masło
-
25 ml Brandy
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
Sól
-
Pieprz
-
Cząber
Opis
Przepis na wyborne uszka z grzybami. Podawane z wybornym sosem ziołowym zachwycą Twoich gości. Musisz wypróbować.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie ciasta:Zagnieć ciasto pierogowe, przykryj ogrzanym talerzem i odstaw. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie farszu grzybowego:Przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebulę, smaż na maśle, aż zrobi się szklista. Wsyp pokrojone w kostkę grzyby. Smaż przez kilka minut, aż wyparuje z nich sok — często mieszaj. Wlej brandy lub mocną wódkę, podpal. Kiedy alkohol się wypali, wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu. Zdejmij z ognia i wymieszaj z kozim twarogiem. Przypraw solą, pieprzem, cząbrem i natką. Rozwałkuj cienko ciasto, wykrawaj kwadraty o boku 6 - 7 cm. Kładź łyżką farsz, zlepiaj uszka. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Ale wcześniej przygotuj sos. Weź 400 ml koziego mleka i zagotuj. Wsyp do niego świeży cząber, natkę pietruszki, koperek i gałązki rozmarynu. Wsyp jeszcze do smaku sól i pieprz. Postaw mleko z ziołami na małym ogniu i gotuj przez 5 - 10 minut. Przed podaniem ubij trzepaczką, aby stał się pienisty. |