Składniki
-
Składniki na Panna Cotta
-
250 ml Śmietana kremówka 36%
-
250 ml Mleko 3,2 %
-
80 g Cukier
-
3 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
Składniki na sos jeżynowy
-
200 g Jeżyny
-
2 łyżeczki Żelatyna w proszku
-
2 łyżki Cukier
-
200 ml Woda
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgosię H.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie Panna CottaDo rondelka wlewamy śmietanę, mleko i wodę. Dodajemy ziarenka wanilii, cukier i mieszając podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do śmietanki dodajemy rozpuszczona żelatynę i energicznie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy śmietanką i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu jeżynowegoJeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blenderujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje. |
3
Zakończ etap
|
Z foremek wyjmujemy Panna Cottę. Aby ułatwić wyjmowanie możemy zanurzyć na chwilę foremki w ciepłej wodzie. Deser podajemy z sosem jeżynowym. |