Składniki
-
Składniki na spód:
-
300 g Ciastka degistive
-
60 g Masło
-
3 łyżki Ciemne kakao
-
Składniki na masę serową:
-
1 kg Twaróg mielony w wiaderku
-
180 g Cukier puder
-
200 g Śmietanka 18 %gęsta
-
3 szt Jajko
-
3 łyżki Mąka
-
2 i 1/2 łyżki Budyń waniliowy
-
2 laski Wanilia
-
Składniki na polewę czekoladową:
-
200 g Biała czekolada
-
120 g Masło
Opis
Sernik to popularny i ponadczasowy deser. Polskie serniki znane i lubiane są jednak nie tylko w naszym kraju. Może o tym świadczyć fakt, że przepis na sernik krakowski – nazywany również sernikiem z kratką, znalazł się w jednej z książek kulinarnych jednego z najsłynniejszych cukierników świata – Pierre’a Hermé. Przepisów na serniki jest tyle, ile gospodyń. Różnią się konsystencją jak i dodatkami. Dziś polecam Wam klasyczny, waniliowy sernik z białą czekoladą. Delikatny, kremowy, cudownie pachnący wanilią.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie spodu:Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Ciastka rozdrabniamy przy pomocy blendera. Do ciastek dodajemy masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową. Równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając ją do spodu i wstawiamy do lodówki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie masy serowej:Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, mąkę, budyń, wanilię i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy stopniowo po jednym jajku na przemian ze śmietaną. Mieszamy do połączenia się składników. Ser wykładamy na spód, równamy wierzch i przykrywamy folią alumiową. |
3
Zakończ etap
|
Przygotowanie polewy czekoladowej:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciepłą, ale nie gorącą polewę dekorujemy wierzch sernika. Moje rady: |