Składniki
-
400 g Biszkopty
-
2 opakowania Mascarpone
-
3 szt Jajko
-
120 g Cukier
-
1 szklanka Mocna kawa rozpuszczalna
-
Ciemne kakao
-
Dodatkowo:
-
Likier Amaretto
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Katarzynę F. Włoski deser – Tiramisu, jeden z najbardziej smacznych deserów. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:W pierwszej kolejności zaparz porządnie mocne espresso. Oddziel żółtka od białek, żółtka ubij z cukrem na kogel - mogel, białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany kogiel - mogiel i ubijaj delikatnie. Na koniec dodaj serki mascarpone i ubijaj delikatnie wszystkie składniki. Krem ma być dość sztywny. Następnie przygotuj naczynie, najlepiej szklane i kwadratowe. Nasącz kawą biszkopty z obu stron (szybko je obracaj na kawie), mają być tylko lekko wilgotne bo inaczej nasiąkną i pękną. Poukładaj warstwę biszkoptów na dnie naczynia i przykryj pierwszą warstwą kremu, kolejno znów ułóż biszkopty i przykryj kremem. Na samym końcu udekoruj deser posypując gorzkim kakao. Włóż na całą noc do lodówki. Deser podajemy prosto z lodówki. |