Składniki
-
160 g Mąka
-
70 ml Mleko
-
4 szt Jajko
-
1 szt Cukiniamała
-
1/2 szt Cebula
-
3 łyżki Szczypiorekświeży
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1 łyżka Oliwa z oliwek
-
50 g Twardy ser dojrzewający
-
1 łyżka Ser kremowy Blue
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
1 puszka Łosoś w sosie własnymłososia można zastąpić tuńczykiem
Opis
Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. |