Składniki
-
500 ml Zakwas na żurnajlepiej użyć domowego zakwasu na żur
-
8-10 szt Ziemniak
-
250 g Wiejska kiełbasa
-
150 g Boczek
-
6 g Suszone grzyby
-
1 szt Marchewduża
-
1 szt Korzeń pietruszki
-
1/2 szt Seler
-
1 szt Cebulaśrednia
-
2 ząbki Czosnek
-
3-4 szt Liść laurowy
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
50 ml Śmietanka 18 %słodka
-
szczypta Cukier
-
do smaku Majeranek
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Zalewajka – tradycyjna, wiejska zupa. Prosta i niezwykle smaczna od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic. Jest bardzo popularna nie tylko w regionie Gór Świętokrzyskich, ale chyba w całym kraju. Swoją popularność zawdzięcza prostocie składników i łatwości przygotowania. Najlepsza oczywiście na zakwasie przygotowanym samodzielnie w domu.
Składniki:
500 ml zakwasu na żur *
8 – 10 sztuk ziemniaków
250 g wiejskiej kiełbasy
150 g boczku
6 g suszonych grzybów
1 duża marchewka
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3-4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
50 ml słodkiej śmietany
szczypta cukru
majeranek
pieprz czarny
sól
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek.
* najlepiej użyć domowego zakwasu na żur
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie warzyw:Wszystkie warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchew w półplasterki. Ziemniaki zalewamy wodą tak, aby były przykryte. Dodajemy marchew, pokrojone grzyby, pietruszkę, selera, wodę z grzybów, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki i marchew będą miękkie. W tym czasie kiełbasę kroimy w półplasterki, a boczek w drobną kostkę. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie kolejnych składników:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i kiełbasę i podsmażamy na średnim ogniu. Podsmażoną kiełbasę z boczkiem zdejmujemy na talerz, pozostawiając wytopiony tłuszcz na patelni. Na patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Z ziemniaków wyjmujemy selera i pietruszkę. Dodajemy boczek, kiełbasę, cebulę, zakwas i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę i roztarty w dłoniach majeranek. |