Składniki
-
10 sztuk Ziemniak
-
3 sztuki Ogórek kiszony
-
1 sztuka Czerwona papryka
-
1 laska Wiejska kiełbasa
-
1 sztuka Cebula
-
520 g Sos do spaghetti
-
Bazylia
-
Oregano
-
Sól
-
Pieprz
-
Majeranek
-
300 g Ser żółty twardy
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę MagdalenęS. Zapiekane ziemniaki z ogórkiem kiszonym, polecamy na rodzinną kolację. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak by były jeszcze pół twarde - około 2- - 25 minut. Kroimy w grubsze plasterki. Ogórki kiszone również obieramy ze skórki, również czerwoną paprykę, kiełbasę i cebulę. Kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju z przyprawami (bez soli). Dodajemy sos, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę razem gotujemy. Jeśli potrzeba dodajemy do smaku. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i układamy plasterki ziemniaków, wlewamy połowę sosu, układamy kolejną warstwę i wlewamy resztę sosu. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, po czym zwiększamy temperaturę do 200 stopni i zapiekamy kolejne 10 minut aż ser się zarumieni. |