Składniki
-
400 g Makaron
-
4 łyżki Masło
-
100 g Wędzony boczek
-
4 szt Jabłka
-
1/2 szklanki Lekki bulion
-
1/2 filiżanki Śmietana 22%
-
50 g Ostry ser żółty
-
1/2 łyżeczki Gałka muszkatołowa
-
1 łyżeczka Majeranek
-
Sól
-
Pieprz
-
Cukier
-
Tarta bułka
Opis
Polecamy ten przepis. Zapiekanka makaronowa z jabłkami, idealne danie na rodzinną kolację. To łatwe danie z kuchni włoskiej.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ugotuj w lekko osolonej wodzie makaron al dente. Odcedź i jeszcze gorący wymieszaj z 3 łyżkami masła i utartym serem (odłóż dwie łyżki). W dużym naczyniu do zapiekania roztop łyżkę masła, wrzuć pokrojone na cienkie plasterki jabłka. Posyp cukrem i majerankiem., smaż przez 5 minut. Przełóż jabłka na talerz. Ubij w garnuszku śmietankę i rosół. Dodaj gałkę muszkatołową, sól, pieprz. Na dnie naczynia do zapiekania ułóż pokrojony w cienkie plasterki boczek. Teraz kładź warstwy makaronu i warstwy jabłek. Polej wszystko śmietanką, posyp dwiema łyżkami tartej bułki wymieszanej z 2 łyżkami sera. Wstaw na 15 minut do mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni). |