Składniki
-
220 g Mąka
-
100 g Masło
-
1 sztuka Żółtko
-
3-4 łyżki Woda
-
Sól
-
Gałka muszkatołowa
-
Składniki na farsz:
-
3 sztuki Por
-
3 sztuki Cebula
-
1 sztuka Cukinia
-
2 sztuki Jajko
-
1 szklanka Śmietanka 30%
-
2 łyżki Masło
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
100 g Ser żółty Ementaler
-
Sól
-
Pieprz
-
Tymianek
-
szczypta Gałka muszkatołowa
Opis
Pachnący i pikantny farsz i trochę inny rodzaj słonego , kruchego ciasta. Zapiekanka z Alzacji to nasz przepis na kolacje.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj wszystkie składniki widelcem i ucieraj tak długo, aż powstaną grudki. Wlewaj powoli lodowato zimną wodę, mieszaj ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj nieco więcej wody. Jeśli jest zbyt kleiste posyp niewielką ilością mąki. Włóż ciasto do torebki foliowej, zagniataj tak długo aż zrobi się gładkie i plastyczne. Włóż do lodówki na dwie godziny, lub na całą noc. Kiedy ciasto schładza się w lodówce przygotuj farsz. Rozgrzej na dużej patelni masło, wrzuć pokrojoną w talarki cebulę i tymianek. Smaż przez 4 minuty, aż cebula zmięknie. Dodaj pokrojone w cienkie krążki pory (przytnij także trochę zielonych części pora) i duś przez 10 minut. Przypraw solą i pieprzem. Pokrój w plasterki cukinię. Osusz w lnianym ręczniku, oprósz przez sitko mąką i smaż na mocno rozgrzanej oliwie. Gdy plasterki cukinii przyrumienią się lekko z obydwu stron, przełóż je łyżką cedzakową na talerz. Dopiero teraz posól. Wylep ciastem dno i brzegi foremki do zapiekanek (posmaruj je masłem). Uformuj ozdobny brzeg i podpiecz na złoty kolor. Wymieszaj w misce utarty ser, pory, cebule i cukinię. Ubij w garnuszku jajka i śmietanę, przypraw solą, pieprzem i startą gałą muszkatołową. Ułóż na podpieczonym spodzie warzywa, zalej emulsją jajeczną. Zapiekaj przez 20 minut, aż powierzchnia placka lekko się przyrumieni. |