Składniki
-
600 g Ziemniak
-
2 szt Pomidor
-
1 szt Cebulaśrednia
-
3 łyżki Masło
-
100 g Bekon bez skóry
-
200 g Ser mozzarella
-
garść Natka pietruszki
-
1 łyżeczka Majeranek
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
odrobina Tarta bułka
Opis
Zapiekanka z ziemniaków to wyjątkowo aromatyczne danie. Dodatkowo bardzo łatwe w przygotowaniu. Pasuje idealnie na rodziny obiad ale i na wczesną kolacje. Musisz spróbować tego przepisu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Obierz ziemniaki i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Lekko twarde odcedź i pokój w plasterki. Pokrój również w plasterki cebulę i pomidory. Mozzarelle podziel na cienkie kwadraty. Posmaruj masłem żaroodporne naczynie. Posyp tartą bułką i ułóż pierwszą warstwę ziemniaków. Posyp pieprzem i majerankiem. Teraz ułóż warstwę pomidorów, cebuli i mozzarelli. Posyp solą i pieprzem. Ułóż warstwę ziemniaków. Rozsyp pokrojony w kostkę bekon i mozzarellę. Rozłóż grudki masła. Posyp jeszcze natką pietruszki i wstaw do gorącego piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Gdy ser się roztopi, a ziemniaki przyrumienią, podaj zapiekankę z zieloną sałatą, kefirem lub zsiadłym mlekiem. |