0 1
Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Porcje:
Składniki:
350 g Mielona wołowina
180 g Koncentrat pomidorowy
2 szt Marchew średnie
60 ml Woda
1 szt Cebula
4 ząbki Czosnek
1/2 pęczka Świeża bazylia
1-2 łyżeczki Przyprawa do pizzy
1/2 łyżeczki mielona papryka słodka
do smaku Pieprz
do smaku Sól
odrobina Oliwa z oliwek
Składniki na sos beszamelowy:
600 ml Mleko 3,2 %
50 g Masło
50 g Mąka pszenna
do smaku Gałka muszkatołowa
do smaku Biały pieprz
do smaku Sól
Dodatkowo:
8 szt Ziemniak dużych
300 g mozzarella
200 g Ser żółty
do smaku Przyprawa do zapiekanki
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zapiekanka ziemniaczana à la lazagne

Kuchnia:
  • 2 godziny
  • Porcje 4
  • Średni

Składniki

  • Składniki:

  • Składniki na sos beszamelowy:

  • Dodatkowo:

Opis

Udostępnij

Jeżeli naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka à la lazania. Zamiast makaronowych płatów – plasterki ziemniaków, przełożone dobrze doprawioną wołowiną. Między warstwami delikatna i śnieżnobiała mozzarella, która świetnie komponuje się z pomidorami. Pyszne i sycące danie w stylu włoskim świetnie sprawdzi się na obiad.

(Visited 1 107 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie ziemniaków:

Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Najlepiej użyć szatkownicy. Plasterki ziemniaków zalewamy zimną wodą i pozostawiamy je w wodzie na 15 minut. Następnie odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu mięsnego:

Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i mieszamy. Kiedy mięso zmieni kolor dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i wodę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje i nadmiar płynu odparuje. Trwa to około 30 minut. Sos powinien być dość dobrze doprawiony.

3
Zakończ etap

Przygotowanie sosu beszamelowego:

W rondelku rozpuszczamy masło. Kiedy masło się całkowicie rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Powstanie blada zasmażka. Zdejmujemy rondelek z ognia i cienkim strumieniem wlewamy zimne mleko. Przy pomocy rózgi kuchennej bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Rondelek stawiamy z powrotem na średnim ogniu i podgrzewamy stale mieszając do momentu, aż wyraźnie zgęstnieje, a mąka się ugotuje. Na sam koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

4
Zakończ etap

Etap końcowy:

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu beszamelowego. Układamy warstwę ziemniaków i wykładamy połowę sosu mięsnego. Układamy plasterki mozzarelli, kolejną warstwę ziemniaków, sosu mięsnego i polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Wierzch posypujemy startym, żółtym serem i przyprawą do zapiekanek. Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut.
Buon appetito !

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Botwinka
następny
Chłopska terryna
poprzedni
Botwinka
następny
Chłopska terryna

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here