0 0
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

Składniki:
1 kg Ziemniaki baby potatoes
400 g Groszek zielony mrożony
400 g Ogórek kwaszony
1 szt Cebula duża
1 pęczek Szczypiorek duży
1 pęczek Koperek duży
Składniki na sos:
4 łyżki Majonez
2 łyżki Jogurt naturalny
2 łyżeczki Musztarda dijon
do smaku Pieprz
do smaku Sól

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Kuchnia:
  • 30 miniut
  • Łatwy

Składniki

  • Składniki:

  • Składniki na sos:

Opis

Udostępnij

Piękna pogoda, coraz cieplejsze dni i budząca się do życia przyroda. To wszystko zachęca, by skorzystać z tej wspaniałej aury i więcej wypoczywać na świeżym powietrzu. Dodatkowym atutem jest to, że ten czas możemy wypełnić grillowaniem i biesiadowaniem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. U nas w Irlandii z pogodą bywa różnie, więc staramy się wykorzystywać każdy moment na grillowanie. Na naszym grillu królują mięsa i szaszłyki, odpowiednio dzień wcześniej zamarynowane. Nie brakuje też warzyw: bakłażanów, cukinii czy pieczarek – zgrillowane świetnie pasują do mięs. Różnorodne dodatki takie jak sosy, dipy czy sałatki są wszechobecne na wspólnym biesiadowaniu. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest ta prosta i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.

(Visited 92 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie sałatki:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki.
Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki kwaszone kroimy w małą kostkę. Cebulę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.
* można użyć malutkich, młodych ziemniaków

2
Zakończ etap

Przygotowanie sosu:

Majonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Łosoś pod pierzynką
następny
Sernik waniliowy z musem rabarbarowym
poprzedni
Łosoś pod pierzynką
następny
Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Dodaj komentarz

Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here