Składniki
-
Składniki:
-
1 kg Ziemniaki baby potatoes
-
400 g Groszek zielonymrożony
-
400 g Ogórek kwaszony
-
1 szt Cebuladuża
-
1 pęczek Szczypiorekduży
-
1 pęczek Koperekduży
-
Składniki na sos:
-
4 łyżki Majonez
-
2 łyżki Jogurt naturalny
-
2 łyżeczki Musztarda dijon
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
Opis
Piękna pogoda, coraz cieplejsze dni i budząca się do życia przyroda. To wszystko zachęca, by skorzystać z tej wspaniałej aury i więcej wypoczywać na świeżym powietrzu. Dodatkowym atutem jest to, że ten czas możemy wypełnić grillowaniem i biesiadowaniem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. U nas w Irlandii z pogodą bywa różnie, więc staramy się wykorzystywać każdy moment na grillowanie. Na naszym grillu królują mięsa i szaszłyki, odpowiednio dzień wcześniej zamarynowane. Nie brakuje też warzyw: bakłażanów, cukinii czy pieczarek – zgrillowane świetnie pasują do mięs. Różnorodne dodatki takie jak sosy, dipy czy sałatki są wszechobecne na wspólnym biesiadowaniu. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest ta prosta i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie sałatki:Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie sosu:Majonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników. |