Składniki
-
160 g Włoska surowa szynkamożna zastąpić boczkiem
-
1,5 l Bulion drobiowy
-
6 szt Ziemniak
-
3 łyżki Chrzan tarty
-
150 ml Śmietanka 30%
-
1 szt Cebula
-
1 łyżka Masło
-
1 łyżeczka Majeranek
-
2-3 ząbki Czosnek
-
Sól
-
Pieprz
-
Dodatkowo:
-
4 szt Jajko
-
2 łyżki Szczypiorek
Opis
Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam przez cały rok zdrowie i siły witalne. Jest również naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. U nas przedsmak świąt i pyszna zupa chrzanowa.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną szynkę oraz posiekaną w kostkę cebulę. Podsmażamy chwilę uważając, aby cebula się nie przypaliła. Dodajemy do garnka z gotującym się bulionem. |