Składniki
-
500 g Mięso mielone wieprzowo-wołowe
-
2,5 l Bulion wieprzowy
-
1/2 główki Kapusta włoska
-
100 g Ryż paraboiled
-
200 g Koncentrat pomidorowy
-
2 szt Marchew
-
1 szt Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
4 ziarenka Ziele angielskie
-
2 szt Liść laurowy
-
1 łyżeczka Papryka słodka mielona
-
1/3 łyżeczki Pieprz cayenne
-
1/2 łyżeczki Majeranek
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
szczypta Cukier
-
Pieprz
-
Sól
-
Dodatkowo:
-
Natka pietruszki
Opis
Gołąbki – potrawa, która ma zapewne wielu wielbicieli i ja zdecydowanie należę do tego grona. Danie jednak jest czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy, więc nie zawsze mamy czas, aby je przygotować. Alternatywą dla gołąbków może być zupa gołąbkowa. Przepisów na nią jest mnóstwo, bo każda gospodyni gołąbki doprawia inaczej. Zapraszam Was na swoją wersję tej potrawy. Zupa jest gęsta, rozgrzewająca, sycąca i zaskakująco pyszna. Smak gołąbków oczywiście został zachowany, jedynie tekstura dania znacznie się zmieniła. Zupa idealna na jesienno-zimowe chłody.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Kapustę włoską szatkujemy lub kroimy w większą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w małą kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. |