Składniki
-
2 litry Woda
-
350 g Ziemniak
-
80 g Ryż
-
1 puszka Kukurydza konserwowa
-
250 g Piersi z kurczaka
-
1 pęczek Natka pietruszki
-
Sól
-
Pieprz
Opis
Przepis nadesłany przez naszych czytelników z Ukrainy. Dietetyczna, lekka i bardzo smaczna zupa kukurydziana z ziemniakami i ryżem. Smacznego.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Filet z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę, pokrojone mięso wrzucić do wrzącej wody na 10 - 15 minut. Gdy pojawi się piana zdejmij ją dokładnie łyżką. Do osobnego garnka wsyp ryż, zalej wodą i gotuj do miękkości. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w kostkę. Wrzuć do mięsa i gotuj aż zmiękną. Ugotowany ryż odlej na sito i przepłucz zimną wodą. Gdy ziemniaki będą już miękkie wrzuć wcześniej ugotowany ryż i kukurydzę, gotuj jeszcze 2 minuty. Posiekaj drobno pietruszkę i udekoruj nią gorącą zupę na talerzu. |