Składniki
-
200 g Migdałysłodkie
-
6 sztuk Migdałygorzkie, lub 2-3 krople esencji migdałowej
-
1,5 litra Mleko 3,2 %
-
500 ml Śmietanka 30%
-
100 g Rodzynkijasne
-
50 g Cukier
-
120 g Ryż
Opis
Zupa migdałowa jest bardzo wdzięczna w przygotowaniu, Ma niecodzienny smak. Przepis na zupę migdałową jest poszukiwany głównie przed Wigilią, ponieważ to danie to jedna z Bożonarodzeniowych tradycji. Ale może być też dopełnieniem niedzielnego obiadu.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Migdały zalewamy wrzącą wodą. Po kilku minutach odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę. Połowę przepuszczamy przez maszynkę do orzechów, drugą połowę kroimy w paski. Przetarte migdału ucieramy z cukrem, filiżanką słodkiej śmietany i zmiażdżonymi gorzkimi migdałami. (ponieważ trudno je dzisiaj kupić, praktycznie używa się esencji migdałowej, zawsze bardzo ostrożnie, ponieważ ma intensywny aromat). Ryż płuczemy, zalewamy 200 ml wrzącego mleka i gotujemy na sypko. Utartą masę migdałową i przepłukane rodzynki zalewamy gorącym mlekiem (ugotowanym razem ze śmietanką). Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wsypujemy teraz posiekane migdały, rodzynki, odstawiamy. |