Składniki
-
Składniki na wywar:
-
4 szt Skrzydełka z kurczaka
-
2 litry Woda
-
1 szt Marchewśrednia
-
1 szt Korzeń pietruszki
-
1/2 szt Selermłody
-
1/3 szt Por
-
Pozostałe składniki:
-
400 g Szczaw ze słoika
-
4 łyżki Śmietana 22%
-
szczypta Cukier
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
4 szt Jajko
-
świeżo siekany Koperek
Opis
Zupa szczawiowa jest daniem mocno zakorzenionym w tradycyjnej polskiej kuchni. Zielona, kwaskowata zupa o wytrawnym i bardzo konkretnym smaku dość często gości na polskich stołach. Najczęściej podawana z jajkiem na twardo i ziemniakami. Najlepiej smakuje oczywiście w sezonie, kiedy szczaw ogrodowy rośnie na pobliskich łąkach, polanach i w ogródkach. Wtedy jest odpowiedni moment, aby zamknąć go szczelnie w słoiki i zachować w spiżarni lato na dłużej. Gorąco Was do tego zachęcam. A teraz zapraszam na zupę.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie wywaru:Skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu. Po chwili na wierzchu pojawią się szumowiny, usuwamy je przy pomocy sitka. Dodajemy obrane i oczyszczone warzywa. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. |
2
Zakończ etap
|
Przygotowanie zupy:Z wywaru wyjmujemy mięso i warzywa. Przy pomocy blendera miksujemy szczaw, dodajemy do wywaru i gotujemy przez 10 minut. Zupę przelewamy przez sito, aby pozbyć się włókien ze szczawiu. Do zupy dodajemy śmietankę, doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę szczawiową podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo, posypaną świeżo posiekanym koperkiem. Najlepiej smakuje z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki i podsmażonymi na odrobinie oliwy. |