0 0
Zupa z zielonego groszku z boczkiem i kiełbasą

Udostępnij w mediach społecznościowych:

lub po prostu skopiuj i udostępnij ten adres

Składniki

400 g Groszek zielony
2 sztuki Cebula duża
2 sztuki Por grube
2 sztuki Ziemniak duże
1 sztuka Korzeń selera mały
2 sztuki Nóżki wieprzowe
150 g Kiełbasa czosnkowa
150 g Wędzony boczek
1 sztuka Liść laurowy
3 sztuki Goździk
1/2 łyżeczki Tymianek
2 litry Woda
do smaku Sól
do smaku Pieprz
1 łyżka Natka pietruszki

Zapisz ten przepis

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Zupa z zielonego groszku z boczkiem i kiełbasą

Kuchnia:
  • Łatwy

Składniki

Opis

Udostępnij

Polecamy przepis na zupę z zielonego groszku. Bardzo smaczna i wyjątkowo aromatyczna. Dzięki wkładce z wędzonego boczku i kiełbasy przypadnie do gustu każdemu. Polecamy.

(Visited 310 times, 1 visits today)

Kroki

1
Zakończ etap

Przygotowanie:

Umyj warzywa i drobno posiekaj. Suszony groszek namocz, a mrożony ułóż na sicie by ściekła z niego woda. Oczyść staranie nóżki wieprzowe, przetnij tasakiem wzdłuż, a potem każdą połówkę podziel na dwie części. Wlej do garnka wodę, włóż nóżki wieprzowe, warzywa, groszek, jeśli używasz suszonego. Mrożony później dodaje się do zupy. Wsyp goździki, liść laurowy, pieprz, pół łyżeczki soli i tymianek. Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości. Przecedź wywar, zdejmij z nóżek wieprzowych mięso i pokrój na kawałki. Warzywa zachowaj. Wlej wywar do czystego garnka, wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek. Dodaj plasterki kiełbasy i boczek pokrojony w kostkę. Gotuj zupę na małym ogniu przez 25 minut. Teraz wyjmij z garnka kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy warzywa i mieszaj tak długo aż stanie się gładka (można zmiksować). Przypraw do smaku solą, pieprzem i udekoruj natką pietruszki (mogą być liście bazylii bądź mięty). Jeśli lubisz dodaj mięso z nóżek wieprzowych, boczek i kiełbasę. Podaj z chlebem zrazowym.

Recenzje

Nikt jeszcze nie komentował tego przepisu, użyj poniższego formularza aby zamieścić recenzję
poprzedni
Tost z mielonym mięsem wołowym
następny
Tarta cytrynowa z BEZĄ
poprzedni
Tost z mielonym mięsem wołowym
następny
Tarta cytrynowa z BEZĄ
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here