Składniki
-
400 g Groszek zielony
-
2 sztuki Cebuladuża
-
2 sztuki Porgrube
-
2 sztuki Ziemniakduże
-
1 sztuka Korzeń seleramały
-
2 sztuki Nóżki wieprzowe
-
150 g Kiełbasa czosnkowa
-
150 g Wędzony boczek
-
1 sztuka Liść laurowy
-
3 sztuki Goździk
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
2 litry Woda
-
do smaku Sól
-
do smaku Pieprz
-
1 łyżka Natka pietruszki
Opis
Polecamy przepis na zupę z zielonego groszku. Bardzo smaczna i wyjątkowo aromatyczna. Dzięki wkładce z wędzonego boczku i kiełbasy przypadnie do gustu każdemu. Polecamy.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Umyj warzywa i drobno posiekaj. Suszony groszek namocz, a mrożony ułóż na sicie by ściekła z niego woda. Oczyść staranie nóżki wieprzowe, przetnij tasakiem wzdłuż, a potem każdą połówkę podziel na dwie części. Wlej do garnka wodę, włóż nóżki wieprzowe, warzywa, groszek, jeśli używasz suszonego. Mrożony później dodaje się do zupy. Wsyp goździki, liść laurowy, pieprz, pół łyżeczki soli i tymianek. Gotuj wszystko na małym ogniu do miękkości. Przecedź wywar, zdejmij z nóżek wieprzowych mięso i pokrój na kawałki. Warzywa zachowaj. Wlej wywar do czystego garnka, wsyp pokrojone w kostkę ziemniaki i groszek. Dodaj plasterki kiełbasy i boczek pokrojony w kostkę. Gotuj zupę na małym ogniu przez 25 minut. Teraz wyjmij z garnka kiełbasę i boczek. Dodaj do zupy warzywa i mieszaj tak długo aż stanie się gładka (można zmiksować). Przypraw do smaku solą, pieprzem i udekoruj natką pietruszki (mogą być liście bazylii bądź mięty). Jeśli lubisz dodaj mięso z nóżek wieprzowych, boczek i kiełbasę. Podaj z chlebem zrazowym. |