Składniki
-
Składniki na wywar:
-
300 g Żeberka wieprzowe
-
3 litry Woda
-
1/2 szt Seler
-
1/2 szt Por
-
1 szt Marchew
-
1 szt Korzeń pietruszki
-
2 szt Liść laurowy
-
3 ziarenka Ziele angielskie
-
Pozostałe składniki:
-
1/2 główki Kapusta biała
-
6 szt Ziemniak
-
1 szt Cebula
-
3-4 łyżki Koncentrat pomidorowy
-
1/2 łyżeczki Papryka słodka mielona
-
1 łyżeczka Majeranek
-
szczypta Cukier
-
2 łyżki Oliwa z oliwek
-
do smaku Pieprz
-
do smaku Sól
-
Dodatkowo:
-
Natka pietruszki
Opis
Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze słodkiej kapusty. W moim rodzinnym domu, mama dość często ją gotowała. Ponieważ moja kuchnia w dużym stopniu opiera się na smakach dzieciństwa, często do niej powracam. Z kilku ogólnie dostępnych i prostych składników możemy przygotować pyszną i sycącą zupę o delikatnej słodyczy kapusty, przełamanej lekko kwaskowatymi pomidorami.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu się wywaru usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Do wywaru dodajemy obrane warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. |