Składniki
-
160 g Aktywny zakwas żytni
-
300 ml Wodaletnia
-
10 g Sól
-
500 g Mąka żytniatyp 720
-
4 łyżki Miód
-
100 g Słonecznik łuskany
Opis
Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Panią Agnieszkę Z. Domowy żytni chlebek na zakwasie z ziarnami słonecznika. Zapraszamy do pieczenia.
Kroki
1
Zakończ etap
|
Przygotowanie:Na rozgrzanej patelni prażymy ziarna słonecznika około 7 minut, od czasu do czasu mieszając, dodajemy miód i karmelizujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, sól, zakwas, ziarna słonecznika. Wlewamy letnią wodę i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą (na koniec jest bardzo ciężko mieszać - drewnianą łyżką jest łatwiej). Ciasto przełóż do formy keksowej, uprzednio posmarowanej oliwą i obsypaną otrębami lub tartą bułką. Grzbietem łyżki wygładź ciasto. Szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 4 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chlebek dojdzie nam po same brzegi foremki. Delikatnie odrywamy folię i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, pieczemy 20 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 - 20 minut. |