Rodzaje czekolady
Wyróżniamy następujące rodzaje czekolady:
1. czekolada naturalna: ma dobry, intensywny smak i najlepiej nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast,
2. czekolada mleczna: dobra do jedzenia, ale nie stosuję się jej w kuchni,
3. czekolada kuwertura: ma dużą zawartość tłuszczu kakaowego, dzięki temu jest gładka i dobrze rozpuszcza się w śmietance, żółtkach, mleku. Łatwo ją formować – cukiernicy potrafią z kuwertury tworzyć arcydzieła sztuki zdobniczej,
4. masa czekoladopodobna: znacznie tańsza, ale tez znacznie mniej smaczna – stosuję się ją do codziennych wypieków,
5. czekolada biała: składa się z mleka, cukru i tłuszczu kakaowego (nie ma w niej ciemnej miazgi kakaowej) – w kuchni używana głównie do dekoracji ciemnej powierzchni czekoladowych wypieków i deserów. Nie należy jej roztapiać, tylko zeskrobywać z tabliczki białe płatki, spirale, zwitki.