Wielkanoc zbliża się dużymi krokami. Nie wyobrażam sobie świąt bez słodkich wypieków. Wielkanoc kojarzy się głównie z mazurkami oraz babkami. Każdy z nas ma swój rodzinny, sprawdzony przepis. Żeby nie...
Historia sernika sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta. Ówczesny sernik stanowił...
Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam...
Przepis na jajko faszerowane pastą z awokado nadesłała nam nasza czytelniczka Małgosia H. – właścicielka bloga Wędrówki po kuchni. Jeśli jesteście ciekawi tego przepisu zapraszamy do wykonania.
Mazurek to tradycyjne ciasto, wypiekane w okresie Wielkanocy. Najczęściej spotykany na spodzie z kruchego ciasta z różnymi dodatkami i wielkanocnymi ozdobami. To proste, słodkie ciasta o przeróżnych smakach i ciekawych...
Słodka czekolada i pikantne papryczki chili – jedno z najlepszych połączeń, jakie ludzkość wymyśliła. Babka jest przepyszna!!! Wilgotna, mocno czekoladowa...
Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz...
Terrina z buraków to świetny pomysł na przystawkę. Idealnie nada się również na Wielkanocny stół. Przepis nadesłany przez naszą czytelniczkę Małgorzatę...
Ryby są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Szczególnie istotne jest spożywanie ryb morskich takich jak łosoś, dorsz, sardynka, makrela, tuńczyk,...
Kuchnia wegańska ma to do siebie, że jest bardzo ciekawa. Jednym z przepisów jakie przesłała do nas nasza czytelniczka Agnieszka Z. jest wegańska pizza na brokułowym spodzie, brzmi ciekawie, prawda?