Rosół w to podstawowa zupa. Powinna być aromatyczna, pełna warzyw i mięsa. To tradycyjna zupa na niedzielny obiad. Jednak ten rosół można lekko zmodyfikować. Jeśli lubicie zupę chińską, to na...
Wigilijny wieczór — jeden z najmagiczniejszych dni w roku. Nie może zabraknąć najbliższej rodziny, bieluśkiego opłatka, kolęd i dwunastu potraw. W każdej rodzinie na stole pojawiają się tradycyjne potrawy. Na...
Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne, uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z...
Zlokalizowane w supermarketach minipiekarnie reklamują swoje produkty jako świeże i wypiekane na miejscu. Kuszą swoją bogatą ofertą chrupiącego, świeżutkiego pieczywa. Nie dajcie się jednak nabrać. W rzeczywistości pieczywo to jest...
Dziś zabieram Was w podróż do Francji, która słynie z bogactwa wysublimowanych smaków. Kuchnia francuska kojarzy się przede wszystkim z pachnącą bagietką, croissant’em czy pysznym deserem crème brûlée. Jednym ze...
Kremy warzywne poza tym, że są zdrowe i pełne witamin, mają jeszcze jedną zaletę — ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Są rozgrzewające, sycące i łatwe w przygotowaniu. Jest to również...
Galareta to sprawdzona i ciesząca się dużym powodzeniem zakąska na różne przyjęcia. Często kojarzona z tymi zakrapianymi imprezami. W zależności od regionu Polski nazywana również: zimnymi nóżkami, galartem czy zylcem....
Tajemnicą smacznych pierogów jest idealne ciasto na pierogi właśnie. Powinno być odpowiednio elastyczne oraz mieć odpowiednia wilgotność. To zapewni im...
Urodziny to specjalny czas na świętowanie. Jest to pierwszy dzień kolejnych 365 dni podróży. Obchody urodzin to tradycja, którą obserwuje się niemal we wszystkich kulturach świata. Tort stanowi ważny element...
Dziś zabieram Was w podróż. Nie zbyt daleką — do Francji, gdzie powstała wykwintna i bogata kuchnia “haute cuisine”, którą obecnie wypiera bardziej przystępna, lekka, ale równie elegancka “nouvelle cuisine”....