Klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli młoda kapusta. Danie proste i niewyszukane. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy zapewne nazwie go najlepszym. Mój...
Tradycyjne kluski śląskie najlepiej smakują podawane z sosem pieczeniowym. To tradycyjne danie kuchni polskiej serwowane na Śląsku. Koniecznie musisz wypróbować przepisu nadesłanego przez naszą czytelniczkę Kamilę O.
Przyrządzenie tego dania nie wymaga specjalnych umiejętności, ani technik kulinarnych. Jest również odpowiednie dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste, szybkie, pożywne...
Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej...
Nazwa teriyaki pochodzi od czasownika teru, co oznacza – błyszczeć. Stosowana przed i w trakcie pieczenia na potrawie się błyszczy i mieni ze względu na dużą zawartość cukru. Dzięki zawartości...
Jesień – ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny....
Uwielbiam zapach i smak kokosów, pewnie już zdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł...
Zdania na temat właściwości rabarbaru są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając...
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać o wyższości domowego pieczywa nad kupnym. Własnoręcznie zrobione domowe pieczywo to coś magicznego. No i ten fantastyczny zapach roznoszący się po całym domu podczas pieczenia....
Jeżeli naprawdę chcecie się najeść i to na dodatek po włosku – idealna będzie domowa zapiekanka à la lazania. Zamiast makaronowych płatów – plasterki ziemniaków, przełożone dobrze doprawioną wołowiną. Między...