Nie ma nic smaczniejszego niż pieczone ziemniaki. Kiedy jest sezon na młode ziemniaki, to każdy po nie sięga z przyjemnością. Mamy dla Was przepis na pieczone ziemniaki z ziołami. Które...
Dziś zabieram Was do Portugalii kraju, którego ogromnym atutem są warunki pogodowe, krajobrazy, plaże i zabytki. Nie każdy jednak wie, jak wspaniałe smaki oferuje kuchnia tego kraju. Jedną z najpopularniejszych...
Roztopiony ser, kminek, płatki ziemniaków, to słynna zapiekanka. Przepis na ziemniaki alpejskich pasterzy to najlepsze danie podawane do zsiadłego mleka.
Bataty, pataty czy po prostu wilec ziemniaczany. Nazywać możemy go jak chcemy, jednak polecam włączyć go do jadłospisu, gdyż jest o wiele zdrowszy od zwykłego ziemniaka. Mają niski indeks glikemiczny,...
Chrzan, nazywany również słowiańskim żeń-szeniem zajmuje zaszczytne miejsce w tradycji chrześcijańskiej jest nieodzownym elementem świątecznej Wielkanocnej święconki. Zapewnić ma nam...
Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta...
Dziś podróżujemy do kraju gdzie zapach bazylii, tymianku i świeżych, skąpanych w słońcu pomidorów przeplata się z charakterystycznym smakiem parmezanu, fety i najlepszej oliwy. Od północy do południa Włoch, rozprzestrzeniają...